Odnosi brusijo biser v nas

  • Home
  • >
  • Odnosi brusijo biser v nas
17. februar, 2021

O odnosih sem pisala že velikokrat, a skozi življenje in dogodke dobivam vedno nova spoznanja. Eno najbogatejših je to,  da pravzaprav vsaka oseba, s katero se v življenju na kakršen koli način povežemo, prinaša poligon za učenje, spoznavanje sebe, za rast. Tesnejši kot je stik, globlja kot je naša povezava, bolj intenziven je proces. Ravno iz tega razloga je čas korone prinesel na površje toliko vsega, kar med ljudmi ni razrešeno, predvsem znotraj družine, ki je bila prisiljena v način življenja, katerega ni bila navajena. Kajti če mi preživimo glavnino dneva v službah, šolah in na dejavnostih, je veliko manjša verjetnost, da nam bo uspelo začutiti tisto, kar želi naša duša s pomočjo ravnanja neke osebe razrešiti. Ker pogosto ne znamo prisluhniti sebi (to je za večino nas najtežje), se največkrat zgodi, da bežimo od svojih občutkov in odreagiramo proti osebi nasproti nas.

Globoko hvaležna sem za spoznanja, da ni potrebe. Da je veliko bolje stopiti korak stran, pogledati širšo sliko in videti, kaj nam je prišla ta oseba pokazat. Če nam to uspe, se lahko začnemo ukvarjati s svojimi občutki, jih analizirati, poiskati njihov izvor in priti do spoznanja. Zakaj je ta občutek, to spoznanje pomembno zame v tem trenutku? Kaj mi kaže? Včasih nam oseba nasproti nas samo nastavi ogledalo – da lahko vidimo tisti del sebe, ki ga navadno ne zmoremo, nočemo ali nas je strah videti. Samo sprejmimo in začnimo spreminjati vzorec. Osebi se zahvalimo. Včasih nas oseba potisne v bolečino, jezo, strah, sram – vse z namenom. In ko enkrat osvojim ta sistem odnosov, postane življenje enostavnejše, postajamo svobodni. Ker zmoremo predelati svoje občutke, zmoremo videti namen ravnanja osebe, ki je vse to sprožila, zmoremo reči hvala in iti bogatejši naprej. Ne pozabimo, da so največkrat največji učitelji ravno partnerji in otroci, mi pa njim.

Dragoceno je to dojeti, saj bi verjetno s tem dojemanjem  marsikdo ostal v partnerski vezi, imel boljši odnos s sorodniki, prijatelji, sodelavci … Res pa je, da je odnos vedno obojestranski, torej tudi mi osebi nasproti nas nekaj kažemo. Kaj pa, če smo mi videli vse to, druga oseba pa ne vidi in vztraja v svojem vzorcu? Takrat je pač potrebno sprejeti, da smo mi svoj del opravili, ne moremo pa narediti nič namesto drugega. Če zmoremo, je prav, da to povemo in predamo odgovornost za njegova/njena dejanja njemu/njej – brez obsojanja, s hvaležnostjo za to, kar nam je pokazala in vero, da ima moč nekaj narediti. Lahko se umaknemo in počakamo, da dojame. Pomembno je, da v tem primeru ne čutimo jeze, četudi smo znotraj sebe morda razočarani, a tudi to smo izključno zaradi svojih pričakovanj.

Ko delam z ljudmi na svetovanjih, se pogosto dogaja, da osebi razlagam in jo vodim v njene občutke, njeno zgodbo, njene vzorce, a bi se najraje še kar naprej ukvarjala s to drugo osebo, s katero ima težaven odnos. To potrjuje, da je najtežje spreminjati sebe, a edino sebe lahko. Zavedam se, da vse napisano zveni veliko lažje, kot je to narediti – preverjano na lastni koži – zato je pomembno, da si dovolimo priznati, da ne zmoremo, da je pretežko ali da ne znamo. Poiščimo pomoč, včasih bo morda dovolj pogovor z nekom, ki mu zaupamo, včasih je potrebno poiskati pomoč. V vsakem primeru je dragoceno, ker smo naredili nekaj zase, ker bomo osvobojeni enega bremena in morda bo naše spoznanje in sprememba spodbudila tudi drugo osebo, da nekaj naredi. Prepričana sem, da če bi nas vse več prišlo do takih spoznanj in ravnanj, bi pravzaprav odpadali razlogi za jezo, bes, sovraštvi, nasilje, predvsem pa bi ustavili vse manipuliranje znotraj sebe in v vseh naših okoljih. Ne obsojajmo se, če tega še nismo zmogli, če še ne zmoremo – zaupajmo, da nas življenje vodi v pravo smer, če imamo željo, da nekaj spremenimo, in na pot nam vedno pripelje prave ljudi.

Če boste kdaj nemočni in pripravljeni narediti korak v boljše Življenje, sem tu. Kajti ni lepšega občutka kot videti nekoga, da je naredil v svojem življenju premik k sebi, da je naredil nov korak k uresničitvi tega, po čemer njegova Duša tako močno hrepeni.

V nas je najdragocenejši biser – življenje in ljudje v njem nam ga samo pomagajo brusiti, da v polnosti zasije iz nas. In mi z njim.

Z Ljubeznijo

Justina Husu

X